Guide til antioxidanter & de frie radikaler


 

Angreb fra frie radikaler kan mutere cellerne, skade cellerne og endda dræbe cellerne. Indlysende nok kan det have en række negative effekter på det enkelte individs helbred. Heldigvis kan antioxidanter forebygge dette.

Hvad er de frie radikaler?

Antioxidanter, der blandt andet er kendte stoffer som vitamin C , E og betacaroten, har længe været i fokus som stoffer, der kan forebygge kræft. Antioxidanter virker ved at bekæmpe de såkaldte frie radikaler.

Frie radikaler er molekyler, der er kemisk ustabile, og derfor meget gerne vil koble sig på et stof og oxidere – ødelægge – det. Frie radikaler dannes i store mængder i for eksempel cigaretrøg, smog, ozon, radioaktiv bestråling og forurenet luft. Desuden påvirkes de af stress og fed kost. De frie radikaler vil konstant søge at indgå i reaktioner med andre stoffer for at blive stabile igen. På den måde kan de skabe ravage, som kan forårsage celleforandringer i vores krop. Her er det, at antioxidanterne kan stoppe de frie radikalers hærgen ved at optræde som stedfortrædere for andre kemiske stoffer.

Forestil dig at skære et æble midt over og lade det ligge på bordet. Efter et par minutter vil du se, at æblet begynder at blive brunt – det er forårsaget af frie radikaler. For at beskytte æblet fra at blive brunt, kan man hælde citronsaft over æblet, efter det er blevet skåret over.
Antioxidanterne fra citronsaften beskytter æblet, fra at blive angrebet af frie radikaler. Det helt samme princip gælder menneskekroppen. Antioxidanterne hjælper med at beskytte kroppen imod frie radikale. Jo flere antioxidanter der bliver indtaget, jo bedre beskyttet er kroppen imod frie radikaler.

Frie radikaler i immunforsvaret

Selv om de frie radikaler tit udelukkende omtales som skadende, har de faktisk også en lille men afgørende rolle i vores immunforsvar. Nogle frie radikaler dannes nemlig af immunforsvarets celler, som et angreb på skadelige mikroorganismer og dårlige celler, som for eksempel kræftceller. Det er først, når vi udsættes for større ydre faktorer som de nævnte, at de frie radikaler kan gøre mere skade end gavn.

Hvad er antioxidanter?

En anti-oxidant er, som navnet lyder, et kemisk stof der modvirker oxidation. Antioxidanter kan være vitaminer eller mineraler vi spiser, men de indgår også i enzymsystemer i vores krop, som hele tiden er i funktion. Antioxidanter kan derfor forebygge eller forsinke, at andre sunde kemiske stoffer eller organer i vores krop bliver oxiderede, og dermed skadede eller ødelagte.

Antioxidanter er kemikalier der reducerer oxideringshastigheden af celler og biomolekyler. Oxidation er, hvor kemiske reaktioner overfører elektroner fra et stof til et oxidationsmiddel, som resultater i at ændre det oprindelige kemikalie til noget andet. Frie radikaler er de største syndere i at skade celler. Fødevarer rige på antioxidanter og supplementer hjælper med at forhindre skader fra frie radikaler.

En stor mængde antioxidanter er fundet i fødevaresupplementer der bliver brugt til at forhindre kræft- og hjertesygdomme, for ikke at nævne et styrkelsen af et generelt godt helbred. En god diæt kan indeholde tusindvis af forskellige antioxidanter, hvorimod fødevaresupplementer indeholder specifikke i deres produkter.

Hvorfor er antioxidanter vigtige for dig?

Antioxidanterne kan være noget af det bedste, der er sket for dig. De hjælper med at booste dit immunforsvar, hvilket forhindrer cellulær skade og reducerer risikoen for hjerte-kar sygdomme. Der bliver foretaget rigtigt mange undersøgelser af antioxidanter, og de tegner alle det grundlæggende samme positiv billede.
Alt det lyder jo vældigt godt, men dertil kan det noteres at undersøgelser faktisk viser, at antioxidanterne på en naturlig måde sinker aldringsprocessen.

Frie radikaler og antioxidanter ved træning og motion

Træning og motion øger faktisk frigivelsen af frie radikaler, men de positive effekter opvejer heldigvis massivt for de negative. Når du træner eller dyrker motion, øger du din iltoptagelse. Denne forøgelse af ilt forårsager en forøgelse af frie radikaler, hvilke skader cellerne og forårsager muskulær træthed. Kroppen bruger her antioxidanterne, der er fundet i kroppen, til at hjælpe med at reducere de frie radikaler.
Heldigvis har undersøgelser vist, at træning styrker kroppens antioxidantforsvarssystem. Det er på grund af disse resultater, at f.eks. sygdomme der er associeret med oxidativt stress, er fundet langt sjældnere hos individer der dyrker motion.

Spis dig til antioxidanter

Bær

Du kan øge din indtagelse igennem kosttilskud eller din diæt. Et  godt sted at indføre antioxidanterne er igennem din diæt. Grøntsager, frugt, korn og nødder er alle fantastiske kilder af antioxidanter.

Frugt såsom blåbær, hindbær og brombær, har alle en overflod af antioxidanter i dem. Blandt grøntsager er spinat og peberfrugt begge to fantastiske kilder. Byg, majs og hirse er nogle af de kornsorter der har det højeste niveau af antioxidanter og endeligt bliver mange overrasket over, at finde høje niveauer af antioxidanter i kakaoprodukter såsom mørk og lys chokolade.
For dem der foretrækker at drikke antioxidanterne, er kaffe, rødvin, te (såsom sort, grønt og hvid te) gode til at bekæmpe frie radikaler.

Som en sund snack kan også finde antioxidanter i mandler, pistacienødder og pekannødder.

 

 Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0,00 kr
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods