Hvad er elektrolytter


Elektrolytter er salte som findes naturligt i kroppen og som udskilles gennem sved, urin og afføring. Kroppen kan ikke selv producere elektrolytter og derfor skal du indtage dem gennem kost eller kosttilskud. Læs mere om elektrolytter og deres funktioner her.

Hvad er elektrolytter?

Elektrolytter er salte som helt naturligt findes i kroppen og dens mange væsker. Det særlige ved saltene er, at de har en elektrisk ladning. De elektrolytter som findes i kroppen er primært calcium, kalium, klorid, magnesium og natrium. At elektrolytterne har en elektrisk ladning betyder, at de har betydning for cellernes interne kommunikation. I alt har kroppen et indhold af salt på 0,9 %, hvilket ikke lyder af meget, men saltene er utroligt vigtige for at kroppen, celler og nerver fungerer som de skal.

Hvad gør elektrolytter?

Elektrolytterne har en ualmindelig vigtig rolle i kroppen, hvor de bidrager til væskeoptaget og hele væskebalancen. Derudover spiller elektrolytterne en rolle i hjerte- og muskelfunktioner. Din krops pH-balance justeres også af elektrolytterne, hvilket er vigtigt, da en normal pH-balance sørger for at organer og kredsløb fungerer optimalt.

Saltene findes i den væske der omgiver kroppens mange celler, men findes også indeni cellerne. Elektrolytten natrium er det salt der primært styrer væskebalancen. Har du for meget natrium i kroppen, er der ofte for meget væske i kroppen, mens der er for lidt væske hvis du mangler natrium. Natrium binder væske og sørger for at det holdes i kroppen og bruges til de funktioner hvori det naturligt indgår. 
Kalium findes primært i kroppens muskelceller hvor elektrolytten bidrager til muskler- og nervecellernes funktioner.

Hvad er væskebalance?

Væskebalancen er indholdet af væske i kroppen. Vidste du, at vi som mennesker består af næsten 60 % vand? Derfor er det også meget vigtigt hele tiden indtage væske så væskebalancen ikke kommer i ubalance.

Hvis du udskiller mere væske end du indtager, kan du komme i væskemangel samt saltmangel. Dette sker bl.a. hvis du sveder meget i forbindelse med varme eller sport. Derfor er det vigtigt at du både indtager væske og salte – herunder elektrolytter.

Jo mere du sveder eller udskiller væske på anden vis, jo hurtigere mister du elektrolytter. Derfor er det vigtigt at du spiser mad med indhold af elektrolytter. Væsken sørger også for at transportere elektrolytterne rundt i kroppen, så de tilføres de celler osv. som har behov for dem.

Lavt niveau af elektrolytter – hvad sker der i kroppen?

Eftersom elektrolytterne er vigtige i reguleringen af mange af kroppens funktioner, kan du opleve forskellige symptomer hvis dit elektrolyt-niveau er lavt. De mest almindelige symptomer er:

  • Sløvhed og træthed
  • Kramper i muskler
  • Koncentrationsbesvær 
  • Nedsat appetit
  • Kvalme
  • Hovedpine

Mangler jeg elektrolytter?

Det er ikke sikkert du mangler elektrolytter, men hvis du gerne vil finde ud af om du måske er i mangel, kan du prøve følgende:

  • Sveder du meget under sport, kan du tjekke dit træningstøj for hvide plamager af sved. Hvis du har mange svedplamager kan det være et tegn på, at du udskiller mange elektrolytter.
  • Hold øje med dit væsketab. Vej dig før og efter træning af 1+ times varighed. Dermed får du et godt indblik i, hvor mange ml/liter væske du har udskilt gennem sved.

Drik altid rigeligt med væske efter træning, og sørg samtidig for at indtage mad med indhold af elektrolytter/salt. Dermed giver du kroppen mulighed for at restituere bedst muligt.

Elektrolytter og sport

I forbindelse med sport sveder man, og dermed udskilles en del af elektrolytterne. Når elektrolytterne udskilles uden der tilføres nye, mister musklerne deres evne til at arbejde korrekt. Derfor oplever mange sportsudøvere også, at de får muskelkramper under og efter fysiske anstrengelser. 

Hvis du dyrker sport er det vigtigt at dit niveau af elektrolytter er optimalt. Spis sundt og varieret, drik rigeligt med væske og suppler evt. med et kosttilskud med elektrolytter.

 Kilde: Helsam



Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0,00 kr
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods