At have en sund menstruationscyklus er medvirkende til at have rigelig fertilitet. Menstruationscyklussen kan fortælle os meget om, hvad der sker i kroppen - om livmoderen får tilstrækkelig cirkulation, om hormoner er i ubalance, om du har ægløsning og meget mere.
I denne artikel afdækkes de forskellige faser af menstruationscyklussen, hvordan man bruger forskellige tegn på menstruationscyklussen til at afgøre din helbredstilstand, og hvordan man bruger naturlige terapier såsom fertilitetsrensning, urter og en naturlig fertilitetsdiæt for at støtte og opretholde en sund cyklus.
Det er lige så vigtigt at definere, hvad der er 'normalt' eller hvad der skal være målet for os, for at få vores cykler tilbage på sporet. Mens alle ikke kan passe ind i en kasse, om et generelt interval, der repræsenterer en sund cyklus.
Menstruation er udgydelse af blod fra livmoderslimhinden. Dette sker normalt månedlig,t og frigiver blod og væv fra livmoderen gennem skeden.
Sådan fungerer menstruationen/månefasen
Selve menstruationen er kun en del af den utroligt komplekse månedlige fertilitetscyklus, der er orkestreret af det endokrine system. De endokrine kirtler arbejder sammen for at sende meddelelser via hormoner. Dette kaldes feedback loop. I meget enkle vendinger producerer hypothalamus GnRH (gonadotropin frigivende hormoner), som signalerer til hypofysen om at producere LH (luteiniserende hormoner) og FSH (follikelstimulerende hormon) for at sende et signal til æggestokkene om, at det er deres tur til at frigive østrogen og progesteron som genkendes af hypofysen.
En sund cyklus afhænger således af hver del af feedback-sløjfen, og om den fungerer korrekt. Tænk på det som et orkester, hvis bare en del af cyklussen er slukket, vil den føre hele cyklussen i ubalance, og forårsage ubalancer, der kan påvirke fertiliteten.
Faser i menstruationscyklussen
Follikulær fase
Hypothalamus reagerer på de forskellige niveauer af østrogen og progesteron udskilt fra æggestokkene. Når østrogen falder i løbet af perioden, udskiller hypothalamus GnRH, som signalerer til hypofysen om at frigive FSH, som derefter initierer follikulær vækst i æggestokken. 10-20 follikler vil begynde at udvikle sig, men kun en af disse modnes til at blive et æg. Mens de udvikler sig, producerer folliklerne østrogen, hvilket stimulerer endometrium til at udvikle sig i livmoderen (livmoderforingen som forberedelse til implantation af et befrugtet æg). Efterhånden som østrogen øges (udskilles fra de udviklende follikler før ægløsning), begynder livmoderhalsslimet at skifte til 'frugtbar slim', som er som en æggehvide i sin konsistens. De stigende niveauer af østrogen udløser derefter udskillelsen af GnRH fra hypothalamus, som derefter signalerer stigningen i LH og FSH, som normalt udløser frigivelsen af ægget. Når ægløsning har fundet sted, falder FSH-niveauer og LH hurtigt.
Luteal fase
Ægløsning efterfølges af lutealfasen. Med LH til stede begynder corpus luteum at udskille stigende mængder progesteron og relativt konstante niveauer af østrogen. Endometrium er nu påvirket af progesteron, der får det til at udvikle sig til at være i stand til at fodre et udviklende embryo(det tidligste fosterstadie). Hvis befrugtning ikke finder sted, får hormonernes tilbagegang endometriumet til slippe, hvilket til enhver tid er afhængigt af hormoner for dets helbred, vedligeholdelse og udvikling. Når østrogen når et lavt nok punkt, frigiver hypothalamus GnRH, og cyklussen starter igen.
Tæl dagene i din menstruationscyklus
Dag et i menstruationscyklussen er altid den første dag i din menstruation. Dagene mellem den første dag i din menstruation og ægløsning kaldes 'follikulær fase'. Generelt er denne 14 dage langt, men det varierer fra kvinde til kvinde. Når ægløsning opstår, begynder lutealfasen. Lutealfasen er dagene mellem ægløsning og menstruation. Den er gennemsnitligt også 14 dage lang. Dette er det tidspunkt, hvor et befrugtet æg fastgør sig til foringen i livmoderen for at etablere sig. Hvis lutealfasen er for kort (mindre end 12 dage), kan dette gøre implantation næsten umulig, da ægget ikke har haft tilstrækkelig tid til korrekt implantation og til at give signal til cyklussen, om at graviditet er sket. Nu om dage kan du eksempelvis bruge en menstruations app på din telefon, som kan være nyttigt til at hjælpe dig selv med at holde styr på din cyklus, så du har overblik over længden og over, hvornår ægløsning forekommer. Du kan naturligvis også bruge en almindelig kalender.
Hvad er en normal periode?
Desværre er der intet svar på dette spørgsmål, da vi alle er forskellige. En gennemsnitlig menstruationscyklus er 28 dage lang med en menstruation, der varer 3-5 dage.
De oplysninger, der er vigtigst om din cyklus, er din menstruations længde, hele din cyklus, mængden af smerte og menstruationens farve og konsistens. Vi kan bruge disse oplysninger til at lære, hvordan man bedst bruger urter og naturlige terapier til at skabe en sund, afbalanceret cyklus.
Længden af en sund cyklus
Det sædvanlige interval for en sund cyklus er mellem 21 og 35 dage. Nogle kvinder vil have cyklusser, der er meget forskellige fra dette, men så længe der er et mønster, en regelmæssighed og en sund krop, og follikelfasen er mellem 12-14 dage, bør der ikke være nogen grund til bekymring. Hormonniveauer og ægløsning skaber regelmæssigheden af din cyklus. Manglende ægløsning påvirker hormonniveauet og skaber hormonel ubalance, som påvirker/hæmmer udskillelsen af hormoner, der stimulerer ægløsning. Der er mange faktorer, der kan påvirke hormonbalance og ægløsning, stress er en af dem.
Sådan bruger du tegnene fra din menstruationscyklus til at bestemme din hormonelle balance
Nedenfor er en liste over mulige forbindelser, og er ikke på nogen måde beregnet som et diagnostisk værktøj. Formål er at hjælpe dig med at læse din krop og lytte, når den fortæller dig, at noget er ude af balance. Menstruationscyklussen er en af de bedste måder, hvorpå kroppen kommunikerer om din fertilitet.
Detaljerne i din menstruationscyklus kan bruges som et vindue i din fertilitet og fortæller dig hvad der foregår, hvor en ubalance kan ligge, hvordan din reproduktive cirkulation er, og om der er en hormonel ubalance.
Udeblevet menstruation
Udeblevet menstruation er ikke nødvendigvis grund til alarm. Hormonal balance er meget delikat og kan let påvirkes af stress. Det vil generelt nulstille sig selv. Mangler en eller et par perioder betyder ikke nødvendigvis infertilitet, da du stadig kan have ægløsning, selvom du ikke har menstruation. Udebliver menstruationen i 6 måneder eller mere kaldes det amenoré, og er beskrevet nedenfor og her i denne vejledning.
Kort cyklus
Korte cyklusser kan forårsage fertilitetsproblemer på grund af manglende ægløsning, for kort en follikulær eller luteal fase, mangel på den rette ernæring, øvrige mangeltilstande, anæmi eller lav kropsvægt. En af de bedste urter, der er blevet brugt til lutealfasefejl, er vitex. I undersøgelser hjalp vitex 83% af kvinderne med lutealfasefejl.
Længere perioder
En længere periode kan være en indikation af hormonel ubalance og/eller manglende ægløsning. Progesteron, der udskilles af kroppen efter ægløsning, hjælper normalt med at stoppe overskydende blødning på grund af dets virkning på at bevare livmoderslimhinden. Hvis østrogen er høj eller progesteron lav, kan blødningen fortsætte længere end normalt. Nogle urteterapier, der traditionelt er blevet brugt til at afbalancere længere perioder, er også vitex.
Kraftig menstruation
Kraftig menstruation er forårsaget af en progesteron ubalance og/eller overstimulering af livmoderslimhinden fra østrogener (østrogen dominans). Traditionelt kan denne ubalance afhjælpes ved at:
- støtte leveren ved udskillelse af overskydende østrogen.
- ændre kosten og anvende medicinske urter for at regulere progesteron og hormonbalance
Ernæringsmæssige ubalancer har også været forbundet med langvarig eller kraftig blødning. A-vitaminmangel kan være en medvirkende årsag til tung menstruation. Undersøgelser har vist, at vitamin A-indtag signifikant nedsætter mængden af blod og menstruationens varighed. Et andet vigtigt vitamin, C-vitamin, har vist sig at hjælpe med at reducere kraftig blødning ved at styrke kapillærerne, hvilket hjælper med at reducere deres skrøbelighed. En undersøgelse rapporterede en succesrate på 87% med hensyn til at reducere kraftig blødning med C-vitamin.
Let menstruation med stærk kramper
Generelt kan kramper afhjælpes ved hjælp af urter, der har en antispasmodisk, beroligende virkning på livmoderen. Hvis der er lys, lysrød menstruation, kan dette også være et tegn på manglende cirkulation til livmoderen (kaldet en 'kold uterus' i traditionel kinesisk medicin).
Dette kan afhjælpe med disse urter og naturlige terapier:
Selvfertilitetsmassage
Klar rødt blod
Generelt indikerer lyst rødt blod en sund periode. Glæd dig over det!
Mørkt, brunt eller tykt blod
Tykt mørkt blod, der ser gammelt ud eller er brunt, er gammelt blod, der er tilbage fra den foregående cyklus. Dette kan være forårsaget af en træg menstruationsstrøm, mangel på livmodertone eller lav livmodercirkulation.
Urter og terapier, der traditionelt anvendes til denne ubalance, er:
Selvfertilitetsmassage
Rensning for fertilitet
Systemisk enzymbehandling
Hydrering
Blegt blod, vandig eller tynd menstruation
Blegt lyserødt, tyndt blod betyder traditionelt dårlig blodkvalitet, som kan beriges ved hjælp af blodopbyggende urter, hormonbalancering og øget cirkulation. At spise en sund diæt vil også være gavnlig.
Selvfertilitetsmassage
Blodpropper
Fra et holistisk perspektiv ses menstruationspropper som et tegn på stagnation skabt af overdreven strøm, der ikke finder udløb.
Urter og terapier, der er gavnlige for at øge livmodertonus, er:
Dong Quai
Selvfertilitetsmassage
Fertilitetsrensning
Systemisk enzymbehandling
Hydrering
Pletblødning og blødning mellem perioder
Pletblødning er et vanskeligt emne, da det kan skyldes mange forskellige faktorer. De fleste gange er det ikke noget at være bekymret for.
Nogle af årsagerne kan være:
Forstyrrelse i hormonbalance
Manglende ægløsning
Abnormiteter i livmoderhalsen
Ovariecyster
Ægløsning er sket - nogle kvinder oplever pletter under ægløsning på grund af østrogenændringer midt i cyklus.
Hormonelle svangerskabsforebyggende midler
Overdreven træning
Dårlig ernæring
Ingen menstruation (amenoré)
Det kan være ret frustrerende, hvis du prøver at blive gravid og slet ikke har nogen menstruation. At have en sund cyklus er første trin for at øge din fertilitet naturligt og være i stand til at blive gravid. Der er et par grunde til, at en menstruationscyklus kan være uregelmæssig hos kvinder i deres reproduktive år, såsom stress, diætmangel, lav kropsvægt, p-piller, hormonel ubalance, perimenopause (fasen op til overgangsalderen) eller andre underliggende sundhedsmæssige problemer.
Da slimhinden i livmoderen ikke renser, er det meget vigtigt at rydde det gamle blod ud og etablere en sund cyklus igen. Dette kan gøres naturligt og effektivt med urter og ernæring.
Naturlige terapier såsom førnævnte fertilitetsrensning, Dong Quai eller Vitex har vist sig nyttige.
Det er meget normalt for kvinder, der er i perimenopause, at opleve sporadiske cyklusser. Perimenopause er den tid, der fører op til overgangsalderen. Når perimenopausen skrider frem mod overgangsalderen, er det normalt, at menstruationscyklusser bliver uregelmæssige eller fraværende på grund af svingende hormonniveauer. Efterhånden som ovariereserven aftager, og ægsundheden aftager, ændres hormonniveauerne og forbereder kroppen til overgangsalderen. Dette er helt normalt. En kvinde, der ikke har haft en menstruationscyklus i et år eller mere og er mellem 40-55 år, betragtes som menopausal.