Den sunde og super nærende bone broth er blandt de mest overkommelige og nærende fødevarer, du kan lave derhjemme. Rig på protein med en dyb salt aroma og smag. Du kan bruge den som base til supper, gryderetter og saucer. Eller du kan drikke den som en klar drik i en kop, som en styrkende, genoprettende helsedrik.
3 Helbredsmæssige fordele bone broth
1. Harmoniserer mave-tarmsystemet
Ved regelmæssigt at drikke bone broth eller bruge det i som ingrediens i opskrifter, kan du fremme en sund tarm og reducere inflammationer. Kollagen, glycin og gelatine som bone brothen er rig på, støtter disse mekanismer i kroppen.
Undersøgelser viser, at gelatine styrker tarmene, tarmslimhinden og kan bekæmpe fødevaresensitivitet (fx overfor gluten- og mejeriprodukter). Bone brothen støtter øget vækst af probiotika (gode bakterier) i tarmen og støtter sunde inflammationsniveauer i fordøjelseskanalen.
Bone broth er let fordøjeligt, og således beroligende for fordøjelsessystemet.
Kollagen støtter fordøjelsen og tarmenes sundhed. Det hjælper med at danne bindevæv og med tætne og genopbygge tarmslimhinden, så madpartikler, større molekyler og giftstoffer holdes inde i tarmene, hvor de hører til, og ikke slipper ud i blodbanen, hvor de skaber inflammationer.
Udover at hjælpe med at hele tarmslimhinden hjælper kollagen også med vandoptagelse inde i tarmene, så fordøjelsen fungerer optimalt.
Disse tarmhelende egenskaber er også med til at styrke og støtte immunforsvaret og gendanne en sund inflammationsrespons.
2. Udrenser
Glycin, kalium og kollagen er effektivt til at afgifte kroppen. Glycin hjælper med at minimere skader på leveren, fra fremmede stoffer, toksiner, alkohol og lignende.
Bone broth indeholder svovl og glutathion, som mindsker oxidativt stress. Glutathion hjælper med at eliminere fedtopløselige stoffer, især tungmetaller som kviksølv og bly.
3. Styrker hud, hår, negle og led
Bone broth er en af verdens bedste kilde til naturligt kollagen, proteinet findes kun i animalske knogler, hud, brusk, ledbånd, sener og knoglemarv. Med alderen producerer vi selv mindre kollagen og vores hud og led bliver dermed tyndere, svagere og mindre fleksible, hvorfor mange tager et tilskud af kollagen. Men med bone brothen laver du helt enkelt dit eget kollagen tilskud derhjemme
Hvad er bone broth?
Bone broth er den væske, der er tilbage, når du simrer kødfulde knogler og bindevæv i vand i længere tid. Ud over knogler, bindevæv og led indeholder bone broth typisk grøntsager, urter og krydderier, samt vin eller æblecidereddike. Grøntsager, krydderurter og krydderier giver smag, men nogle gange tilføjer kokke også lægeurter, for at give bouillonen unikke terapeutiske egenskaber.
En syrlig ingrediens, som vin eller æblecidereddike, hjælper med at nedbryde proteinet i bindevæv og kollagen til at producere en gelatinøs, proteinrig bone broth. Og det er det protein, du leder efter, når du drikker bone broth. Mens du kan bruge den som base til supper, gryderetter og sauce, sippes den traditionelt alene som en genoprettende drik. Der er en lang tradition for at sippe bone broth med det formål at afbøde en sygdom, såsom forkølelse, eller at genoprette og vedligeholde den generelle sundhed.
Hvad er forskellen mellem bouillon, fond og bone broth?
Bouillon, fond og bone broth minder om hinanden, men der er et par nøgleforskelle mellem disse tre fødevarer.
Bouillon, fond og bone broth fremstilles nemlig på lidt forskellige måder og bruges forskelligt.
Bouillon er typisk lavet af kød og simrer et kort stykke tid.
- Bouillon er let i smagen og nippes ofte alene som en styrkende tonic.
- Fond er lavet af kødfulde led og knogler, simrer en moderat tid og kokke bruger dem som grundlaget for andre fødevarer som saucer, supper og gryderetter.
- Bone broth er lavet af en række kødfulde led og knogler, der simrer i lang tid og sippes typisk som en genoprettende drik.
Til svinekøds broth skal du bruge skinke haser og svinekødben.
Tips til fremstilling af bone broth
At lave bone broth er ret ligetil og let. Selvfølgelig er der et par vigtige tip, du bør være opmærksom på, så din bone broth bliver perfekt hver gang.
Sådan kommer du i gang
Steg dine knogler af først. At stege af knoglerne karamelliserer deres proteiner og frigiver noget fedt. Og det betyder en rigere og mere robust smag for dig. Brug vin, citron eller æblecidereddike til et strejf af syreindhold. En syrlig ingrediens hjælper med at balancere smagene i din bone broth. Brug nok vand til bare at dække knoglerne, men ikke meget mere. Bone broth opnår deres gel og høje proteinindhold, fordi man bruge mindre vand end den mængde, der bruges til kød bouillon og traditionelle supper. Fjern den skum, der stiger op til toppen. Det består af protein og er fint at spise, men kan det gøre din bouillon uklar og mudret i smagen.
Sådan får du en god gel
Få gryden op i kog, og sænk derefter straks varmen til en langsom simren. Simring ved lav temperatur betyder bedre klarhed, bedre smag og en mindre fedtet bone broth. Den rigtige temperatur er også nøglen til at sikre, at dine broth geleterer.
Afslut din bone broth
Si den varme bone broth og opbevar den i glasbeholdere. Hvis du ønsker at fryse nogen af den ned, skal du huske at væske udvider sig når det bliver frosset, så du skal sørge for ikke at fylde de frysevenlige beholdere helt op.
Sådan bruges bone broth
Traditionelt nipper mange til bone broth alene eller med urter. På denne måde indtages den primært som en genoprettende drik.
Du kan dog bruge dem ligesom traditionelle fonder og kødbouilloner også. Den er en fremragende proteinrig snack eller forret. Brug den til at fremstille supper og gryderetter. Brug den i saucer. Kog ris eller korn i bone broth for et boost af smag og protein. Det er fantastisk i svampe-risotto såvel.
I perioder med sygdom kan man nøjes med kun at drikke bone broth, indtil man oplever bedring. Bone brothen understøtter kroppens helingproces, og i kraft af at den er så let fordøjelig, vil den være skånsom og give kroppen mulighed for at bruge energi kan gå til helbredelse, fremfor på at fordøje føde. I tilfælde af maveonde eller opkastning, vil bouillonen ofte berolige maven meget hurtigt, og hjælpe med at afkorte varigheden af sygdommen.
Basis bone broth opskrift
Ingredienser
1 kg (eller mere) ben fra økologiske dyr (kylling, ko, svin, fisk).
Valgfrit: Et par kyllingefødder for ekstra gelatine.
2 spsk. æblecidereddike
1 løg
2 gulerødder
2 stilke selleri
Valgfrit: 1 porre
Valgfrit: 1 spsk. salt, 1 tsk. peberkorn, urter og krydderier efter smag.
Hvidløg og persille kan tilsættes i den sidste halve time af kogetiden.
Vand
Sådan gør du
Brug fortrinsvis ben fra mad du har tilberedt. Hvis du har lavet kylling, så brug dem til suppen. Hvis du bruger rå knogler især okseknogler, forbedrer det smagen at stege dem i ovnen først. Jeg lægger dem i en bradepande, og steger i 30 minutter ved 175°C.
Læg derefter benene i gryden, dæk dem med vand og tilsæt eddiken.
Lad det trække i 20-30 minutter i det kølige vand. Syren hjælper med at gøre næringsstofferne i knoglerne mere tilgængelige.
Hak grøntsagerne groft og put i gryden.
Tilføj evt. salt, peber, krydderier og krydderurter.
Tilsæt mere vand indtil alle ingredienser er dækket med vand - og lidt til.
Bring suppen i kog. Sænk varmen til laveste niveau, når suppen bobler godt.
Lad simre 24-72 timer - se skema (sluk for komfuret om natten mens du sover).
Afskum suppen med en stor ske ca. hver 20 minut de første par timer. Bemærk at økologiske, græsfodrede og raske dyr stort set ikke producerer skum.
Persille og hvidløg kan tilsættes under de sidste 30 minutters simretid, hvis man vil bruge det.
Fjern herefter fra varmen og afkøl.
Si suppen fint for at fjerne alle benrester og grøntsager.
Når suppen er kold hældes den på mindre krukker eller flasker.
Holdbarhed:
Kød-broth kan holde sig i ca. 10 dage i køleskab i lukket en beholder. Fiskebroth i ca. 6 dage.
Frysning: Kød-broth skal bruges inden et år. Fisk inden 2 måneder.
Forslag til variationer:
Broth Med ingefær, gurkemeje, citron og kokoks
Ingredienser:
1 kop bone broth
1 tsk. ingefær (ca. 3 cm)
1 tsk. revet citronskal (økologisk citron)
3 spsk. kokosmælk el. kokosolie
1/2 tsk. gurkemeje
1/4 tsk. peber
Sådan gør du:
Riv ingefæren og bland den med citronskal, kokosmælk el. kokoksolie, gurkemeje, og peber. Brug 1-2 tsk. af blandingen i en kop rygende varm bone broth. Resten kan gemmes i køleskabet i op til 7 dage.
Broth med chili, hvidløg og løg
Ingredienser:
1 kop bone broth
2 røde chilier (friske, tørrede, syltede, milde eller stærke)
1 fed hvidløg
1 lille løg og evt. nogle porreringe
Ca. 1 dl. koldpresset jomfruolivenolie
Salt og peber
Sådan gør du:
Blend alle ingredienserne. Smag til med salt, peber og eventuelt mere chili. Brug 1-2 tsk. af blandingen i en kop rygende varm bone broth.