Årshjulet: Ideer til at fejre foråret!


Forårsjævndøgn betragtes som den egentlige første dag i foråret. Forårsjævndøgnet signalerer nye begyndelser og naturens fornyelse på den nordlige halvkugle. Mange kulturer fejrer foråret og lyset med forårsfester, såsom jævndøgn og påske.

Her er nogle ideer til, hvordan du kan bruge den første uge af foråret.

udenfor, dig omkring og åbn dine sanser for foråret. Ser du eksempelvis orme og larver komme frem igen? (Fuldmånen i marts kaldes ‘ormemånen’ af netop denne årsag) Følg solens bue hen over himlen, mens den skifter mod nord. Fugle trækker igen nordpå sammen med solens bane.

Kan du fornemme, at dagene bliver længere, lyset højere?

Det stigende sollys inspirerer fuglene til at synge. Nyd fuglesangen og alting der spirer frem påny i fenne evige cykliske takt.

Træer, buske og blomster er følsomme over for temperatur og dagslængde. Siden oldtiden har folk brugt naturlige begivenheder som indikatorer for, hvornår vejret er egnet til plantning. Eksempelvis kan blomstrende krokus være en rettesnor for dig om at det er tid til at så afgrøder såsom radiser, pastinak og spinat.

Vær opmærksom på naturens tegn.

Kan du mærke solen stråler styrkes?

De længere dage bringer højere temperaturer. Både vi mennesker, og dyrene omkring os, frakægger os vores varme tøj og tunge frakker.

Planlægger du havearbejde? De første dage i foråret, er traditionelle at opstarte med havearbejdet, hvilket er enormt genoprettende og vitaliserende.

Trænger du til frisk, grøn mad efter en lang vinter? En forårstonic, hvor du bruger forårets tidlige spirer, kan være lige det, du rituelt har brug for for at fylde dine sanser med forår.

Led eventuelt efter nye forårsopskrifter, der bruger det friske og sæsonbestemte, og mærk den vitaliserende fornyelse ved foråret.

Gamle forårsjævndøgns-traditioner: Sollysets slange

Vores forfædre var mere forbundne med solen, end vi er i dag. De observerede solens bane over himlen, og de sporede, hvordan solopgang, solnedgang og dagslængde ændrede sig ved at bruge solen (og månen) som ur og kalender.

Der er mange gamle steder, der markerer jævndøgn (og solhverv). En af de mest berømte gamle forårsjævndøgn-fejringer fandt sted ved Chichen Itza i Mexico. Mayaerne byggede en enorm pyramide omkring år 1000 e.Kr.. Selv i dag signalerer den måde, hvorpå Solens lys falder på den, begyndelsen af årstiderne. På forårsjævndøgn ser det ud til, at en kæmpe slange glider ned ad trappen. Mayaerne kaldte denne dag "solslangens tilbagevenden".


 Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0,00 kr
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods