Hvorfor holder vi Mors dag?


Traditionen med Mors Dag stammer fra USA, hvor en mor som hed Anna Marie Reeves Jarvis boede i byen Grafton i Virginia. Hun arbejdede i mere end 30 år i en gruppe af mødre kaldet 'Mothers Day Work Club' for at forbedre sanitære forhold og mindske børnedødelighed.

Mors Dag skabt af begejstret datter

Den aktive mor forsøgte sammen med de andre mødre at bekæmpe de sygdomme, som brød ud mellem soldaterne under den amerikanske borgerkrig.

Fru Jarvis fik også idéen til, at amerikanerne skulle indføre en national mindedag for mødres arbejde, men det skete ikke i hendes levetid. Hun døde i 1906.

Til gengæld havde moderen fra Virginia en datter, som havde været meget glad for sin mor. Hun hed Anna Jarvis og havde mere succes med at få Mors Dag udbredt. I 1909 havde den nye tradition spredt sig til mere end 45 stater i USA. Og i 1914 udråbte præsident Woodrow Wilson Mors Dag til en national mærkedag, hvor der skulle flages.

Præsidenten begrundede sin beslutning med, at moderen var helten i hjemmet.

På den måde har der altid været noget lidt militant over Mors Dag. Også i dens danske historie.

Krigsveteraner indførte Mors Dag

Det var Christian Svenningsen, som var aktiv i 'Foreningen for De Allierede Danske Våbenfæller', som i 1929 indførte Mors Dag-traditionen i Danmark.

I 1930'erne fik far også en særlig dag, hvor han skulle forkæles. Det var nogle amerikanske erhvervsdrivende, som først opfandt Fars Dag. I Danmark blev den første gang fejret 5. juni 1935. Men fars dag har aldrig slået an.

Mors Dag har til gengæld levet rigtig godt især i 50'erne. Det har noget at gøre med det familiemønster, man havde. Idealet var den opofrende mor, som var midtpunkt i familien.

 

nellike blomst mors dag officiel blomst

Den officielle Mors Dags-blomst er nelliken. Det er ikke blomsterhandlerne, som har fundet på det, men Anna Jarvis.

I de følgende årtier gik Mors Dag en hård tid i møde. 60'ernes og 70'ernes kvindeoprør ændrede idealet om en kernefamilie, hvor det kun var mor, der tog sig af børn og hjem.

Mor er igen populær

Nu om dage lever Mors Dag i bedste velgående.

I de her år er der en tendens til at markere anledninger, som har med familien at gøre. Man vil så utroligt gerne leve op til idealet om kernefamilien, og den er Mors Dag blevet et symbol på.

 Kilde: VidenskabNet Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0,00 kr
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods